νέα & δραστηριότητες

Η διατροφή των Κρητικών ήταν πάντα πλούσια σε χόρτα, μυρωδικά, βότανα και λαχανικά.

 

ΚΡΗΤΙΚΑ ΜΥΡΩΔΙΚΑ ΚΑΙ ΧΟΡΤΑ

 

Από τους αρχαίους χρόνους οι Κρήτες αγαπούσαν να τρέφονται με άγρια χόρτα, νόστιμα μυρωδικά, σπάνια βότανα και φρέσκα λαχανικά. Μέχρι και σήμερα μια τέτοια διατροφή θεωρείται η ιδανική για τον ανθρώπινο οργανισμό!

 

Τα Κρητικά μυρωδικά και χόρτα έχουν βασική θέση στο τραπέζι όλων των οικογενειών του νησιού της Κρήτης. Εξάλλου η χλωρίδα αυτού του τόπου προσφέρει πλούσια ποικιλία από χόρτα, μυρωδικά και βότανα! Πολλά από αυτά μάλιστα ευδοκιμούν μόνο στην Κρήτη. Και όλα αυτά μπορεί εύκολα κάποιος να τα βρει, εφόσον επισκεφθεί την ύπαιθρο του νησιού και ξέρει φυσικά να αναγνωρίσει το κάθε είδος χόρτου.

 

Τα χόρτα της Κρήτης είναι πολλά! Ραδίκιο, βρούβες, μάραθα, ζοχός, γαλατσίδες, βλήτα, λάπαθα, καυκαλήθρες, σταμναγκάθι, ασκολύμπροι είναι μόνο μερικά από αυτά. Ευδοκιμούν από περιοχή σε περιοχή και συνήθως τα συλλέγουμε στην αρχή της άνοιξης. Οι τρόποι που τα μαγειρεύουμε είναι επίσης πολλοί! Βραστά χόρτα με λάδι, αλάτι και λεμόνι είναι μία από τις πιο εύκολες και αγαπημένες προτάσεις σερβιρίσματος. Επίσης όλα τα χόρτα μπορούν να συνοδεύσουν και να μαγειρευτούν μαζί και με άλλα υλικά, για να «γεννήσουν» ένα πεντανόστιμο πιάτο. Και φυσικά προστίθενται μέσα σε πίτες, για να μας δώσουν τις ξακουστές κρητικές μαραθόπιτες και χορτόπιτες.

 

Τα μυρωδικά της Κρήτης είναι μοναδικά! Ρίγανη, θυμάρι, δίκταμο, αρισμαρί, δυόσμο και άλλα πολλά ζουν εδώ και χρόνια στη γη της Κρήτης και δίνουν σε κάθε συνταγή μοναδικό άρωμα και γεύση! Συνδυάζονται με πολλούς τρόπους και με πολλά υλικά και καταφέρνουν πάντα να δώσουν ένταση και «χαρακτήρα» σε κάθε πιάτο.

 

ΚΡΗΤΙΚΑ ΜΥΡΩΔΙΚΑ ΚΑΙ ΧΟΡΤΑ 2

 

Η Οικογένεια Κυριακάκη επιλέγει κρητικά μυρωδικά και χόρτα για πολλά από τα προϊόντα της. Παραδοσιακή κρητική χορτόπιτα, μαραθόπιτα, χορτοπιτάκια τηγανιού και χορτόπιτα κρητική mini είναι γεμάτες με άγρια χόρτα και μυρωδικά του τόπου μας. Από τα ντολμαδάκια και τους κολοκυθοανθούς μας δεν λείπουν τα μυρωδικά, που τους δίνουν μια ξεχωριστή και μοναδική γεύση.

 

Απολαύστε κι εσείς προϊόντα της Οικογένειας Κυριακάκη και «γευτείτε» την παράδοση της Κρήτης!

 

Tα Μερακλίδικα από την Οικογένεια Κυριακάκη

Greens & Yellows