νέα & δραστηριότητες

 Το έθιμο της μπουγάτσας, που τρώμε στην αλλαγή του χρόνου, κρατεί εδώ και πολλά χρόνια στην πόλη μας, στο Ηράκλειο.

 

 ethimo mpougatsas

 

Σε κάθε σπίτι, σε κάθε τραπέζι η μπουγάτσα με κρέμα, δηλαδή η γλυκιά μπουγάτσα, είναι το παραδοσιακό γλυκό της Πρωτοχρονιάς.

Πολλές αναφορές έχουν γίνει για το πώς έφτασε στο νησί της Κρήτης και στο Ηράκλειο το γλυκό αυτό και πώς ξεκίνησε η παράδοση που το συνοδεύει. Κατά πολλούς η μπουγάτσα έφτασε στο Ηράκλειο με την έλευση των Μικρασιατών προσφύγων το 1922.

Όμως υπάρχουν και άλλες μαρτυρίες που καταγράφουν αυτό το έθιμο από τα χρόνια ακόμα της Κρητικής Πολιτείας. Σύμφωνα με αυτές υπήρχαν στην πόλη του Ηρακλείου μπουγατσίδικα, που "διανυκτέρευαν" και για το Μπαϊράμι των Μουσουλμάνων αλλά και για το νέο έτος των Χριστιανών. Ο Γ. Μαράντης, στη νουβέλα του «Το Κάστρο μου» αναφέρει πως τις βραδιές του ραμαζανιού, οι χριστιανοί παρακολουθούσαν το παιχνίδι τόμπολα και τα κέρδη του ήταν ταψιά κανταΐφια, γαλακτομπούρεκα ή μπουγάτσες, συνοδευόμενα από σεβαστά ποσά.

Επίσης, ο Θρασύβουλος Μαρκίδης, στην «Τελετή καταδύσεως του Σταυρού» που χρονολογείται στο 1900, αναφέρει πως για τους Μουσουλμάνους η μπουγάτσα είχε την τιμητική της κατά το Μπαϊράμι, ενώ για τους χριστιανούς συνδεόταν με την αλλαγή του χρόνου και την γιορτή των Θεοφανίων.

Υπάρχει και μια ακόμη φήμη που θέλει το έθιμο να εικάζεται ότι ξεκίνησε από τις χαρτοπαικτικές λέσχες του Ηρακλείου που λειτουργούσαν στην καρδιά της πόλης. Οι νικητές κερνούσαν τους χαμένους μπουγάτσα για να τους γλυκάνουν για τη χασούρα, ενώ οι ηττημένοι έπαιρναν μπουγάτσα για το σπίτι για να απαλλαγούν από την πιθανή γκρίνια των συζύγων τους. Με αυτό τον τρόπο όλοι ήταν κερδισμένοι!

 

ethimo mpougatsas 2

 

Όποια και αν είναι η αλήθεια η γλυκιά αυτή συνήθεια σταδιακά μετεξελίχθηκε σε ένα πατροπαράδοτο έθιμο για την πόλη του Ηρακλείου. Έτσι, πλέον δεν υπάρχει κανένα σπίτι που να μην υποδέχεται με μπουγάτσα το νέο έτος.

 

Τα Μερακλίδικα από την οικογένεια Κυριακάκη εδώ και χρόνια φτιάχνουν και σας προτείνουν τη σπιτική μπουγάτσα με φύλλα σφολιάτας και γλυκιά κρέμα. Ιδανικό σερβίρισμα για τις μέρες και νύχτες της Πρωτοχρονιάς, που μπορείτε να βρείτε σε super market και επιλεγμένα σημεία λιανικής πώλησης.

 

ethimo mpougatsas 3