νέα & δραστηριότητες

Ο Νοέμβριος στην Κρήτη είναι συνήθως ο μήνας για το «λιομάζωμα». Κάθε χρόνο τέτοια εποχή οι αγρότες και οι εργάτες ξεκινούν να μαζεύουν τον καρπό της ελιάς από τα δέντρα του νησιού. 
 
Η Κρήτη φημίζεται για το λάδι της. Η παρουσία της ελιάς στον τόπο αυτό επιβεβαιώνεται με μαρτυρίες από ανασκαφές κατά την 3η χιλιετία προ Χριστού. Η βρώσιμη ελιά καλλιεργείται στο νησί της Κρήτης από την προμινωϊκή περίοδο. Έτσι, η ενασχόληση των κατοίκων του νησιού με την ελιά και τον καρπό ξεκινά από τους αρχαίους χρόνους και συνεχίζεται ως και σήμερα. Η ελιά, ευλογημένη από τον Χριστό στο Όρος των Ελαιών, καλλιεργείται τόσο για τον καρπό, όσο και για το λάδι της. Η συγκομιδή της ελιάς γίνεται με τα χέρια, με ελαιόπανα και με τη διαδικασία του ραβδίσματος. Είναι μια επίπονη, μα παραδοσιακή διαδικασία που τελείται με ευλάβεια κάθε φθινόπωρο. Οι βρώσιμες ελιές, όπως οι τσακιστές, οι θρούμπες, οι σταφιδολιές, οι χοντρολιές, οι ξυδάτες και άλλες φτιάχνονται και διατηρούνται, για να σερβίρονται στο τραπέζι μας όλο τον χρόνο. 
 
limoazoma meraklidika1 1000x650
 
 
Οι ελιές που θα γίνουν λάδι παίρνουν το δρόμο για το ελαιοτριβείο. Εκεί παράγεται ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία της Μεσογειακής διατροφής, το ελαιόλαδο. Το ελαιόλαδο χάρη στα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα του, στις βιταμίνες Α και Ε, στα μεταλλικά στοιχεία, όπως το σελήνιο, και τις πολυφαινολικές ουσίες θεωρείται το ιδανικότερο συστατικό μιας ισορροπημένης και απόλυτα υγιεινής διατροφής. Το ελαιόλαδο όμως είναι κάτι παραπάνω από μια πλούσια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων. Συστατικά του έχουν δείξει αντι-φλεγμονώδεις και χημειο-προστατευτικές ιδιότητες. Επίσης σε μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε 200 υγιείς εθελοντές από όλη την Ευρώπη κατέδειξαν προστασία ενάντια στο οξειδωτικό στρες, κατόπιν καθημερινής κατανάλωσης συγκεκριμένης ποσότητας ελαιόλαδου. Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε αύξηση στα επίπεδα καλής χοληστερόλης και μειωμένοι δείκτες λιπιδικού οξειδωτικού στρες. Επιπλέον, η ίδια μελέτη, έδειξε μείωση σε δείκτες οξείδωσης του DNA, της τάξεως του 13% - ποσοστό συγκρίσιμο με τα ποσά που παρατηρούνται μετά τη διακοπή του καπνίσματος.
 
limoazoma meraklidika2 1000x650
 
Στην οικογένεια Κυριακάκη καλλιεργούμε εδώ και χρόνια τις δικές μας ελιές. Για να βγάλουμε το δικό μας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, με το οποίο παρασκευάζουμε όλα τα προϊόντα της σειράς μας «Τα Μερακλίδικα» και «Greens & Yellows»